Botterwedstrijd

Botterwedstrijd

een sportieve vorm van inspanning die leidt tot ontspanning

Een tocht met meerdere botters biedt altijd een gelegenheid tot onderlinge strijd. De wedstrijdvorm geeft altijd iets extra's. Vindt er in eerste instantie een onderlinge verdeeldheid plaats, uiteindelijk blijkt dat ook het sportieve element in de zeilsport met botters juist verbroedert.
Onder leiding van de schipper en zijn maat kan de strijd aangebonden worden met andere deelnemende schepen, waarop collega's, vrienden, of familieleden varen. Ieder is op eigen wijze druk met zeilen zetten, zwaarden ophalen of laten vallen, koers bepalen, of wat dan ook maar. In het heetst van de strijd komen de ware karakters boven...Een actieve invulling die via inspanning leidt tot ontspanning.
Aan het eind van de spannende wedstrijddag vindt dan de bekendmaking van de uitslag plaats in een sfeervolle ambiance, natuurlijk met een heuse prijsuitreiking! Een bijzondere en indrukwekkende ervaring waarover nog lang nagepraat zal worden.

Het geeft altijd een extra dimensie aan het botterevenement om er een hardzeilerij van te maken. Bij het wedstrijdvaren hoort een tactiekbespreking: het zogeheten “palaver”. Dat vindt plaats - afhankelijk van het aantal schepen dat mee doet - aan boord van een van de botters, in de theaterstudio, in de visafslag of in een speciaal voor het evenement opgezette tent.
Op het palaver wordt aan de schippers en de teamcaptains de te zeilen baan en de reglementen duidelijk gemaakt. Hierna is het de beurt aan de teamcaptain om de rest van de bemanning te instrueren, de tactiek te bespreken, de taken te verdelen en de bemanning te enthousiasmeren. Aan het eind van de botterdag is er een sfeervolle prijsuitreiking.

Spakenburg