Haringrace
Haring wordt er in Holland al gevangen vanaf het jr. 1400. In de 16e eeuw waren het de haringbuizen waarmee hoofdzakelijk op haring gevist werd. Uit dit scheepstype kwamen verschillende soorten vaartuigen voort waarvan de botter er een is.
In de 16e en 17e eeuw was de haring een belangrijk exportproduct, waardoor steden als Amsterdam groot geworden zijn. Na een inzinking tijdens de Franse bezetting trok de haringvangst rond 1850 weer aan. Het waren nu voornamelijk de botters, die zodra de haring de Zuiderzee in trok, een belangrijke aanvoer verzorgden. Na de komst van de Afsluitdijk kon de haring niet meer de Zuiderzee op en was men afhankelijk van de aanvoer vanaf de Noordzee.
Na de winterstop voeren de schepen op Vlaggetjesdag de haven uit op zoek naar de nieuwe haring van dat jaar. Na de eerst vangsten op de Noordzee spoedden de schepen zich terug om als eerste in de haven te zijn.
De haringrace was geboren en vindt tot op de dag van vandaag plaats: net na Pinksteren. Het eerste vaatje haring wordt geveild, waarbij de opbrengst naar een goed doel gaat.
In Spakenburg bevindt zich de grootste haringinleggerij van Nederland. Met de daardoor in Spakenburg voorradige haring en de in de haven liggende originele botters, die allemaal op haring gevist hebben, zijn de ingrediënten volop aanwezig om - speciaal voor u - het haringspektakel op elk moment van de zomer nieuw leven in te blazen en u een onvergetelijke dag te bezorgen. Tijdens de race zal er sportief gestreden worden om de wedstrijdbaan zo snel mogelijk af te leggen. Na de finish gaan de botters naast elkaar voor anker en zullen de deelnemers getrakteerd worden op de beste haring van Nederland met de erbij behorende - ijskoud geserveerde - korenwijn.
De winnaar krijgt een echt haringvaatje met inscriptie, zodat de herinnering blijvend is.